Direktor Fonda PIO RS: Dug za neuplaćene doprinose 384,5 miliona KM

Direktor Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja /PIO/ Republike Srpske Mladen Milić izjavio je da dugovanja za neuplaćene doprinose na kraju septembra iznose 384,5 miliona KM, od čega je 51,4 miliona KM dug po osnovu kamata.

Milić je rekao da najveći dug od 82,5 miliona KM otpada na javna preduzeća nad kojima je pokrenut stečaj, te da ostale javne firme duguju 48 miliona KM

Milić je rekao da najveći dug od 82,5 miliona KM otpada na javna preduzeća nad kojima je pokrenut stečaj, te da ostale javne firme duguju 48 miliona KM.

On je za “Glas Srpske” rekao da su najveći dužnici trebinjska “Industrija alata” sa dugom od 12 miliona KM, Fabrika glinice “Birač” iz Zvornika sa dugovanjima od 6 miliona KM, “Famos” iz Lukavice koji duguje 3,1 milion KM, te banjalučki “Kosmos” sa dugom od 2,7 miliona KM.

Milić je rekao da su među najvećim dugovima koji su reprogramirani, a koji se redovno izmiruju, dug “Rafinerije nafte” iz Broda od 6,4 miliona KM, bijeljinskog zavoda “Orao” od 1,6 miliona KM, kao i dugovanja zdravstvenih ustanova od 35,3 miliona KM, a koja su odlukom Vlade Srpske reprogramirana do septembra iduće godine.

On je naglasio da je s ciljem poboljšanja naplate doprinosa predlagao da budu primijenjeni principi iz Srbije i Hrvatske, a da je riječ o tome da zakonom bude regulisano da banke zavode red u naplati doprinosa.

Milić je pojasnio da to znači da banke ne bi realizovale nalog poslodavca za isplatu plata bez uplata za doprinose, dodajući da se taj metod u Hrvatskoj pokazao kao “pun pogodak”.