Indirektni porezi: Za 11 mjeseci prikupljeno 5 milijardi i 392 miliona KM

Ukupni prihodi od indirektnih poreza u jedanaest mjeseci 2013. godine iznosili su 5 milijardi i 392 miliona KM i veći su za 10 miliona KM odnosu na isti period 2012. godine, kada su iznosili 5 milijardi i 382 milliona KM.

Na blagi pad neto prihoda od indirektnih poreza koji su otišli u raspodjelu korisnicima uticao je rast povrata PDV-a poreskim obveznicima. UIO je u jedanaest mjeseci 2013. godine privredi vratila 903 milion KM što je za 98 miliona KM više u odnosu na isti period 2012. godine.

Na rast zahtjeva za povrat PDV-a uticalo je povećaje nivoa izvoza dobara van Bosne i Hercegovine u toku ove godine, veći zahtjevi za povrat PDV-a od strane međunarodnih organizacija koje učestvuju u velikim infrastrukturnim projektima u BiH (izgradnja Koridora 5 C i izgradnja autopouta u Republici Srpskoj i drugi projekti), te nelikvidnost poreskih obveznika koji zbog teške ekonomske situacije sada traže povrat sredstava na račun umjesto ranije češće korištenog poreskog kredita, navodi se u saopćenju UIO BiH.