Investicije i Evropa

Skromna je bila ovonedjeljna svečanost izbora stranog investitora godine. Održana u zgradi zajedničkih institucija, odisala je minimalizmom u duhu štednje, ali i reklo bi se u potpuom saglasju sa skromnim rezultatima koje ostvarujemo u privlačenju stranih investicija.

No, izjave koje smo tom prilikom čuli, uprkos svemu, zvuče pozitivno i pokazuju da ova zemlja nije i ne bi trebala biti “izgubljeni slučaj”, iako smo sami takav imidž izgradili.

Prije svega, ohrabrujući je izeseni podatak da u okviru postinvesticione podrške FIPA-a  (kada je novih investitora malo onda je logično okrenuti se postojećim kako bi se zadržali), čak 93 posto stranih kompanija u BiH namjerava dalje ulagati i širiti svoje poslove u ovoj zemlji.

To govori da oni strani investitori koji su razvili svoje poslove u BiH ipak “dobro plivaju”  uprkos poznatim brojnim organičenjima, birokratskim preprekama i nedostacima poslovnog ambijenta.

U istom tonu, bile su i izjave predstavika stranih investitora koji su dobili priznanja da se u BiH uprkos svim teškoćama može poslovati i da se ulaganja koja su oni ostvarili isplate. Sve to vodii do saznanja da mi kao zemlja moramo prije svega promijeniti imidž i graditi sliku poželjne destinacije koja je opredijeljena da privlači investitore.

Upravo ove nedjelje  na jedom skupu u Vanjskotrgovinskoj komori BiH raspravljslo se o već rabljenoj priči o milijardama stranih investicija koje odlaze u Srbiju, dok u našu zemlju stiže tek “sadaka”.
Nije poslovni ambijent u Srbiji puno bolji od našeg, na relevantnim svjetskim ljestvicama “drže” se blizu nas. No, ipak je ova zemlja psotala regionalni tigar u privlačenju stranih invsticija.
Htjeli to ili ne priznati, dosta toga ovisi od politike i od vrha. Srbija je napravila snažnu političku promjenu. Ona je zemlja koja pokazuju jasnu opredjeljennost ka Evropskoj uniji, rješava,istina uz dosta teškoća, bolno pitanje Kosova uz  i što je jako bitno mijenja svoj imidž.
Ne samo što ima u Vladi recimo mladog ministra školovanog u inostranstvu na cijenjenim univerzitetima, nego se tamošnja Vlada okružila savjetnicima, zvučnim svjetskim imenima – Strausse Khana, Fratinija i Gusenbauera, čime više od onoga šo će oni svojim savjetima doprinijeti ovoj zemlji, šalje jasnu poruku iz Beograda Evropi i cijelom svijetu da je to jedna ozbiljna zemlja.
Naravno, neosporna je činjenica da Srbija, kako je to već neko rekao, “mazi” strane investitore, da im pruža subvencije i olakšice, a da se pojedine opštine bukvalno takmiče i “otimaju” koja će u svoju sredinu privući neku investiciju.
I dok Srbija rješava probleme i šalje o sebi pozitivnu sliku, sa BiH je sasvim drugačija situacija.
Naši politički lideri u političkim ekskurzijama zbog presude Sjedić-Finci šalju signale da smo loš evropski đak, a stvari su dotekle došle da je uopće i upitna opredijeljenost ka evropskom putu iako su svi deklarativno za njega. Na kraju, postali smo i prva zemlja u istoriji kojoj je suspendovana evropska pomoć što donosi nemjerljivu štetu i govori da sami sebi “jamu kopamo” u pogledu vlastitog imidža.
Kada tome dodate i naš nepovoljni ambijent, korupciju sa kojom se ne obračunava, onda jasno je da će nas i investitori zaobilaziti.
Ima naravno, dobrih primjera u lokalnim sredinama u kojima su pojednostavljene procedure i olakšan put za strane investicije. I Vlade preduzimaju neke korake, posebno u pogledu skraćenja dana potrebnih za registraciju preduzeća, ali da bi investicije dolazile moramo uz rad na poslovnom ambijentu mijenjati i sliku o sebi. kao što smo vidjeli iz iskustava  stranih investitora već prisutnih u BiH nije sve tako crno. Nije baš potrebno da sve bude idealno, ali je sigurno da bi neke pozitivne vijesti iz ove zemlje imale veliki učinak i mogle okrenuti stvari u drugom, poželjnijem smjeru.
Nažalost, u ovom trenutku to se svodi na jednu jednostavnu dilemu: jesmo li za Evropu ili ćemo istati u zavjetrini evropskih procesa?
Sa politikama i političarima koji su treutno na sceni teško je da ćemo kročiti na evropsku stazu. Ali, da li smo kao narod spremni birati bolje?

Borivoje Simić, Indikator.ba