Nadmudrite obaveze: Najteže stvari uvijek napravite prve

Ne morate vidjeti cijelo stubište. Samo učinite prvi korak, rekao je Martin Luther King. Čak 95 posto ljudi odgađa obveze, a kako ne biste bili među njima, najvažnije je da veći zadatak podijelite na nekoliko manjih i jednostavno odaberete jedan od njih.

Pritom bi bilo najbolje da je to onaj koji vam se čini najteži jer će vam to dati osjećaj postignuća i samopouzdanje da odradite i ostale.

- Riješite li prvo najteži zadatak, ostali će se riješiti gotovo sami od sebe – rekao je američki pisac Dale Carnegie. A da biste se dodatno natjerali na akciju i prestali odgađati obveze, namjestite si alarm na 25 minuta za obavljanje svakog zadataka.

Zamislite sretnu budućnost

Za godinu dana mogli biste požaliti što se niste pokrenuli upravo danas, kaže američka autorica Karen Lamb. Stoga pokušajte zamisliti sve pozitivno što biste mogli ostvariti samo zato što ste konačno prestali bježati od obveza.

Bolje ikakva odluka nego nikakva

Trebate li odlučiti, najbolje što možete učiniti jest izabrati ispravnu odluku, malo je lošije izabrati pogrešnu, no najgore je ne učiniti ništa, rekao je američki predsjednik Theodore Roosevelt.

Javno obećanje još će vas više motivirati

Spriječit ćete odgađanje i ako se javno obvežete na rokove. Radite li na projektu, obećajte kolegi ili šefu da ćete ga završiti, primjerice, do petka. Tako ćete biti još motiviraniji da se pokrenete. Pomoći će i ako se nagradite nakon svakoga obavljenog zadatka.