Rekordnih 1,7 milijardi eura kazne bankama zbog namještanja kamata

Evropska unija je kaznila osam finansijskih grupacija sa rekordnih 1,7 milijardi eura zbog manipulisanja evropskom međubankarskom kamatnom stopom Euribor i njenim japanskim ekvivalentom Tibor.

Njemačka Deutsche Bank, upletena u namještanje obje stope, kažnjena je sa ukupno 725 miliona eura, a francuski Societe Generale sa 446 miliona eura zbog namještanja Euribora, prenosi agencija France press.  Evropski komesar za konkurentnost Joakin Almunia izjavio je da je najšokantniji aspekt kartela saradnja između banaka koje bi trebalo da su konkurenti.

Britanska banka RBS kažnjena je sa 391 milion eura, dok je “Barkley’s” zaradio “imunitet” i neće platiti finansijsku kaznu jer je Evropskoj komisiji ukazao na postojanje kartela. Švicarski UBS izbjegao je kaznu zbog namještanja Tibora takođe zbog otkrivanja skandala Komisiji.

Kazne za Deutsche Bank, Societe Generale i RBS umanjene su za 10 odsto zbog saradnje tih banaka sa vlastima tokom istrage.
Istraga je još uvijek u toku u evropskim bankama Credit Agricole, HSBC i američkom “JP Morganu”.
Zbog manipulisanja japanskom međubankarskom stopom, “JP Morgan” je kažnjen sa 80 miliona eura, Citigroup sa 70 miliona, a britanska brokerska kuća “RP Martin” sa 247.000 eura.