U BiH blokiran 64.381 bankarski račun poslovnih subjekata

U Bosni i Hercegovini, prema posljednjem izvještaju Centralne banke BiH (CBBiH), ukupan broj blokiranih bankarskih računa poslovnih subjekata je 64.381, a bar jedan blokiran račun ima 39.439 firmi.

Za mjesec dana broj firmi koje imaju blokiran bar jedan račun povećan je za 519, dok je ukupan broj blokiranih računa veći za 689.

U novembru prošle godine kada je Centralna banka BiH objavila prvi izvještaj o blokiranim računima, u BiH je bilo ukupno 58.038 blokiranih računa i odnosili su se na 35.694 poslovna subjekta.

Inače, Centralna banka BiH podatke o blokiranim računima ažurira jednom mjesečno i dostupni su na web stranici CBBiH.

Posljednji popis poslovnih subjekata kojima su blokirani računi ima 2.568 stranica i gotovo je nemoguće pobrojati sve one koji se nalaze na njemu. Tu su privredni subjekti od malih prodavnica i uslužnih radnji, udruženja, sportskih klubova, apoteka, stomatoloških ordinacija, advokata, autoprijevoznika i taksista do tzv. srednjih i velikih poduzeća.

Ekonomski stručnjaci ocjenjuju da stalni rast broja blokiranih računa pravnih osoba ukazuje na nelikvidnost i nesolventnost koja narušava finansijske tokove, uzrokuje pad proizvodnje, potrošnje i zapošljavanja.